Ανοιχτή Αγκαλιά

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
W3.CSS

 

Home Κάτι δικό σου ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΟ όρκος του Ιπποκράτη είναι ο όρκος που λαμβάνεται από ιατρούς και αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής. Πιστεύεται πως ο όρκος γράφτηκε από τον Ιπποκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. ή από έναν από τους μαθητές του, και έτσι περιλαμβάνεται στην Ιπποκρατική συλλογή. Παρ΄όλο που είναι περισσότερο ιστορικής και ηθικής αξίας, ο όρκος θεωρείται ως "τελετή περάσματος" για αυτούς που εκπαιδεύτηκαν να ασκούν την ιατρική, ωστόσο δεν είναι πλέον αναγκαστικό και δεν λαμβάνεται από όλους τους ιατρούς. Φανερό παράδειγμα αυτό που θα ακολουθήσει…

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο αλλά ούτε και εύκολο να συνειδητοποιήσουμε όλο αυτό που συνέβη…

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την συμμετοχή των παιδιών της Ανοιχτής Αγκαλιάς που δραστηριοποιούνται σε διάφορα αθλήματα,  στα Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου με 19 Ιουνίου. Τα παιδιά έπρεπε μαζί με μια αίτηση που θα συμπλήρωναν να προσκομίσουν και μία βεβαίωση από τον οικογενειακό τους γιατρό ή γιατρό του ΙΚΑ που θα βεβαίωνε ότι είναι υγιή. Ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία αλλά συγχρόνως αρκετά επώδυνη και κουραστική όπως αποδείχθηκε για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους γονείς οι οποίοι όχι απλά θυσίασαν χρονό να τρέχουν από τον ένα γιατρό στον άλλο χωρίς κανένας να αναλάβει να υπογράψει τη βεβαίωση αλλά και χρήματα! Γιατί συνέβη όλο αυτό? Προφανώς ζούμε σε μία εποχή χωρίς αξίες, φιλότιμο και ανθρωπιά. Σε μία εποχή που δυστυχώς πολλοί κοιτάνε να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προκειμένου να βγάλουν χρήμα!

Γονέας  παιδιού με αναπηρία, δεν κατονομάζουμε για ευνόητους λόγους έζησε την κατάσταση αυτή αφού έτρεχε επί μέρες με το παιδί της από το ιατρείο του οικογενειακού γιατρού (πληρώνοντας και επίσκεψη παρακαλώ!) στο ΙΚΑ χωρίς κανένας να υπογράφει λέγοντας ότι δεν είναι αρμόδιοι. Ήταν τόσο κουραστικό και τόσο απογοητευτικό όλο αυτό που ακόμα και το παιδί κάποια στιγμή λέει χαρακτηριστικά στη μητέρα του:

«…μαμά, δεν μπορώ άλλο…αφού είμαι καλά γιατί κανένας δεν υπογράφει και με κουράζουν τόσο? Μάλλον δεν με θέλουν...».

Μπείτε για δευτερόλεπτα στη θέση αυτής της μητέρας που το παιδί της έχοντας νοητική υστέρηση λέει αυτές τις κουβέντες… Το κακό βέβαια είναι ότι δεν μας έτυχε μόνο αυτή η περίπτωση. Υπήρξαν κι άλλες μαρτυρίες από γονείς και παιδιά που ήρθαν αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Είναι άδικο και απάνθρωπο αυτοί που κάποτε έδωσαν έναν όρκο στον Ιπποκράτη, να σε αντιμετωπίζουν σαν ένα κομμάτι κρέας και σαν «πορτοφόλι» εκμεταλλευόμενοι τον άνθρωπο ή μάλλον το ανυπεράσπιστο και απροστάτευτο άνθρωπο.

 

Χορηγοί

Οι κατασκηνώσεις μαςΣήμερα έχουμε

Συνεντευξη Του Προεδρου

WebΑνοιχτή Αγκαλιά

Ο Καιρός

To τραγούδι μας